Bel ons: 0031-(0) 884421149

Real Estate Upprisal

Wat is een omvormer?

Het centrale hart van de zonnepaneel installatie is de omvormer. De omvormer moet continu zoveel mogelijk energie uit de panelen omzetten naar 230Volt energie. U kunt zich voorstellen dat bij (gedeeltelijk) schaduw door bv takken, bewolking of een ochtend- of avondzon de panelen minder energie afleveren als bij een heldere hemel overdag. De omvormer is daarbij steeds bezig zichzelf zodanig af te stellen dat er zoveel mogelijk energie uit de panelen gehaald wordt. Voor elke configuratie van zonnepanelen is er een geschikte omvormer.

Wat is de oppervlakte van één paneel?

In de praktijk wordt er meestal gewerkt met zonnepanelen van bijvoorbeeld 72 vierkante zonnecellen, met elk een zijde van 156 mm. Hierdoor komt de afmeting van een paneel ongeveer uit 165 cm lang, en 100 cm breed, samen dus 1,65 m2.

Wat betekent Wp, kWp, kWh?

Wp: Wp staat voor ‘Watt piek’. Het Wattpiekvermogen op een zonnepaneel duidt het vermogen aan dat het zonnepaneel onder laboratorium omstandigheden afgeeft. D.w.z. bij een instraling van 1000 Watt per m2 en een temperatuur van 25 gr Celsius. kWp staat voor ‘Kilowatt piek’. 1 kWp = 1000 Wp. kWh staat voor ‘kiloWattuur’. 1 kWh = 1000 Wh. Het is een eenheid van energie. 1 kWh komt overeen met een gedurende één uur geleverd of verbruikt vermogen van 1000 Watt of 1 kW. Een voorbeeld: op uw waterkoker staat een plaatje met “1200 Watt”. D.w.z. als de waterkoker 60 minuten aanstaat heeft deze 1,2 kWh verbruikt. De waterkoker doet er bv 10 minuten over om een hoeveelheid water te koken. Er is dan 1200 / (60 min/10 min) = 200 Wh energie verbruikt, ca 5 eurocent. Uw energiebedrijf rekent de verbruikte elektriciteit in de eenheid kWh met u af.

Wat is salderen?

De meeste zonne-energie wordt overdag opgewekt omdat op dat moment de zon schijnt. Veel mensen zijn dan op hun werk, wat dus betekent dat de opgewekte energie niet nodig is omdat er geen apparaten gebruikt worden. De opgewekte energie die niet gebruikt wordt, wordt terug gestuurd naar het elektriciteitsnet en zodra jij deze energie weer nodig hebt voor het gebruik van apparaten, kun je de opgeleverde energie terug krijgen. Voorbeeld: Jij hebt 100 kWh opgewekt maar niet gebruikt, dit kun je terugkrijgen van het elektriciteitsnet zonder dat je daarvoor betaalt. Het aantal kWh dat je extra gebruikt, dat moet je wel betalen. Dus stel, je gebruikt bijvoorbeeld 150 kWh, terwijl je zelf 100 kWh opgewekt hebt. Dan betaal je alleen voor de overgebleven 50 kWh! Per jaar mag je tot 5000 kWh salderen, dit is voldoende voor het overgrote merendeel van de huishoudens.

Wek ik ook energie op als het bewolkt is?

Ja, ook met diffuse straling kunnen zonnepanelen energie opwekken. Dit is uiteraard minder als in een volle zon.

Onderhoudskosten aan een zonnepaneleninstallatie?

Over het algemeen vergt een zonnepaneleninstallatie geen onderhoud. U kunt de panelen om de paar jaar reinigen met water en een zachte doek om eventuele aanslag te verwijderen. Meestal is een fikse regen- of hagelbui voldoende om alles schoon te krijgen. Onderhoudskosten zullen bestaan uit eventuele reparatie of vervangen van de omvormer. Aan zonnepanelen zelf kan weinig kapot gaan.

Hoeveel energie levert een zonnepaneel op?

In het algemeen leveren de moderne mono- of polypanelen ca 150 W per m2. Een paneel van 250 Wp met een oppervlak van 1,65 m2 levert jaarlijks gemiddeld 225 kWh energie op.

Worden ze minder efficiënt wanneer ze vies zijn?

Een beetje. Regen (en eventueel sneeuw) zorgen er meestal al voor dat je panelen relatief schoon blijven. Wanneer er één zonnepaneel echt vies is (bijvoorbeeld doordat er bladeren op gevallen zijn die de helft van een zonnepaneel bedekken), heeft dit wel implicaties voor de rest van het systeem. Door dit ene bedekte paneel zal de rest van de panelen namelijk ook allen minder elektriciteit opwekken.

Moet ik mijn zonnepanelen onderhouden?

In principe hebben zonnepanelen geen onderhoud nodig. Er zitten geen bewegende delen in en vervuiling is geen probleem doordat ze schuin worden geplaatst. De hellingshoek zorgt ervoor dat bij iedere regenbui de zonnepanelen weer mooi schoonspoelen. Voor objecten die dicht bij een drukke weg of zware industrie staan kan het nuttig zijn om af en toe de panelen schoon te maken met kalkvrij water. Dit hoeft echter alleen wanneer de opbrengst substantieel terugloopt in bijvoorbeeld lange droge periodes.

Is er een digitale handleiding voor mijn omvormer?

Gegevens over de Mastervolt omvormer kunt u downloaden op de pagina van mastervolt klik hier